Monday, July 16, 2012

Masakan dan aku

Alohaaa entry di buka untuk hari ni...

Baru berahirnya Program Masakan di ASTRO tentunya MASTER CHEFF SELEBRITI MALAYSIA yang pertama. Juara pun sudah diketahui ramai iaitu DATO FAZLEY.. Best je tengok dorang masak.Nampak macam senang je, padahal hanya Tuhan saja tahu betapa penatnya memikirkan menu dan bahan untuk memasak. 

Pengalaman aku dengan masak memasak ni dah agak lama. Seingat aku, pertama kali aku buat MEE GORENG masa aku darjah 5..Haaa memang aku sudah didedahkan dengan dapur dari dulu. Aku jugak pernah masak untuk camping pada bulan PUASA tau..Hmmm nak dikira-kira dekat rumah memang setiap harilah dorang rasa masakan aku.

Hmmm aku rasa tak sedap sebab aku tak macam MASTERCHEF tu.Dorang sangat KREATIF dan INNOVATIF dalam masakan mereka.Banyak je menu yang boleh di create. Kalau dekat rumah, aku akan rotate menu yang sama sampailah family dah rasa lemau dan ajak makan di luar.hehehe

Pada pandangan aku,  perempuan terutamanya mesti lah tau masak walaupun hanya 1 jenis masakan.Hehe.Bila emergency case boleh main hentam letak je bahan-bahan dan jadi lah macam masterchef tu. Tapi golongan LELAKI pun tak salah pandai masak supaya boleh la menampung diri sendiri bila terdesak.

So sempena Bulan Puasa yang akan tiba tak lama lagi, jom ler kite ramai-ramai tak kira lelaki ke perempuan turun ke dapur menghidangkan MENU BERBUKA dan juga SAHUR supaya dapat 1 lagi value added dalam diri kita. Teknik "cuba jaya dan belum cuba belum tau".

Mak aku memang tiap kali bulan puasa akan hadiahkan buku masakan dengan harapan aku akan Keep ON Cooking.Tapi hmmm kalau rajin aku akan ikutlah resepi buku, selalunya aku jadi masterchef je, hentam sajalah asalkan boleh makan dan tak la teruk sangat. :) Boleh lah sikit-sikit~~~ :P

Okey, itu ajelah cerita pasal aku dan masakan. Harap-harap aku dapat la improve masakan aku dan berani buat menu baru supaya mereka, pelangganku tidak bosan ..hehe Aiceh pelanggan sangat! Family lah!..

See ya next entry... :)

Tuesday, July 10, 2012

Facebook dan Politik

Assalamualaikum dan salam hormat kepada yang singgah...

Apa kaitan FACEBOOK (FB) dan POLITIK? Kalau baca sekali imbas memang tak ada  kaitan langsung. TAPI tak boleh dinafikan yang FB sudah jadi medium untuk orang berpolitik.

Aku tidaklah menolak cara ni, tapi SANGATLAH dan AMATLAH aku tak suka dengan beberapa orang kawan aku sibuk la post pasal status-status BEREMOSI mengenai politik ni. Yelah ada yang sokong tu dan ada yang sokong ni.

Memanglah ada yang tak puas hati pada parti itu dan parti ini, tapi kan kalau tiap hari anda POST WALL di FB je, NAK JADI APA? Apa pun tak dapat brother.Silap-silap ada orang printscreen status-status anda, masuk dalam jawabnya. Mungkin ada saluran lain yang lebih tepat untuk anda berpolitik tapi mungkin anda hanya berani bersembunyi dalam selimut. Pendek kata " cakap dalam selimut "

Kalau sesekali tak apa jugak, tapi asal buka FB, status anda yang beremosi ni memenuhi ruang newsfeed dan kadang-kadang mendatangkan kemarahan sesetengah pihak yang mungkin tak senang dengan kenyataan anda. KALAU BETUL BERANI, tampil dimana-mana medium dan lontarkan kenyataan anda tu.

Haaa tak pun, most of the minister ada FB jadi senang DIRECT je cakap. hehehe. Di FB kawan-kawan lain just boleh baca je, dan silap haribulan gaduh sebab anda tu EMOSI.Orang bg pendapat tak nak pulak terima.Aiyooo susah susah jika dah rasa diri tu setanding dengan ahli politik.

Aku harap dapat lihat kawan aku ni jadi ahli politik one day sebab dah taksub sangat, TAPI hanya di FB. Kesimpulan yang boleh dibuat, tak salah pun nak POST apa-apa sebab FB akaun sendiri tapi ingatlah apa-apa yang LEBIH tu, tak bagus. Baik kurang-kurangkan dan yang penting bila post sesuatu, dan ada yang komen terima la pendapat orang dengan terbuka. :)

p/s: Adios amigos, nukilan di atas hanya luahan hatiku yang semak tengok status FB.hehe..Jangan marah eh eh eh...


Sunday, July 8, 2012

Apa ada di Bandung

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam diberi pembuka bicara, jangan segan silalah baca... :)

Bila sebut pasal BANDUNG, aku pun tak berapa pasti kenapa la rata-rata orang Malaysia nak sangat pergi Bandung. Bila dah pergi nak lagi pegi...Wahhh apa yang menarik sangat?

Maunya tak menarik,  boleh kata semua barang boleh didapati dengan harga yang MURAH MURAH. Walaupun aku belum sampai, tapi baru-baru, kawan aku si Nana tu baru balik dari Bandung. Dengan berbekalkan duit RM200 yang tak seberapa aku bagi tu, Hmmm tayah cakaplah, banyak barang terutama kain dapat dibeli.Kalau kat Malaysia aku tak pasti lah dapat banyak ke tak.

Mungkin itu faktor utama kenapa orang suka pegi BANDUNG atau juga dikenali sebagai Paris Van Java.. Selain tu, Bandung sesuai untuk menjadi supplier kepada anda yang minat untuk menjual kain. Hah tambah-tambah untuk raya, kahwin memang sesuailah sebagai lubuk untuk jana pendapatan. Jadi ni lah sebab kenapa orang Malaysia suka ke sana.

Lagi satu menurut sumber internet dan kawan-kawan yang dah pegi Bandung, ada beberapa tempat menarik untuk dilawati e.g Kawah Gunung berapi yang masih berfungsi. So aku dah highlight kan beberapa perkara disini sebelum menjejakkan kaki disana satu hari nanti iaitu simpan duit untuk borong barang-barang kawen ke tunang ke..hahahaha.. Dah berjangkit dengan kawan ler ni...

Insyallah kalau berkesempatan tahun depan aku akan berangkat ke Jakarta dan jika berkesempatan aku nak jugak pegi Bandung..hehehe..(suka hati jek)

P/S : Permulaan percutian bermula di tahun 2013, ditaja oleh Air Asia!