Sunday, February 27, 2011

When everything was revealed...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua....

Apa anda akan rasa bila sesuatu yang kita simpan selama ni akhirnya diketahui umum...Not really umum kire pecah la rahsia?

Mesti rasa bersalah kan..SEPATUTNYA... Kepada org yg terima berita plak???? Rasa sedih lah kan... Mungkin saja..Ni andaian aku jek...

Tapi mungkin kadang2 penipuan itu perlu untuk hidup....

contohnya bila orang tanya " U ada bf? "

Walopon xde jawab je lah " Ade." 

Mmg tak minat betul lah persoalan ni...menyakitkan hati...huhuhu..pada yang terasa saje ni... ;p
Nape nak tipu kalau "tak ada" jwb jek lah yang betul kan...

Tipu rasionalnya : MALAS nak kene tipu lagi... 


Aku wat mini survey dalam satu rangkaian sosial ni n soalannya " Kenapa perlu tipu?".

dan rata-rata jawab " Untuk hidup"

Tak tau lah kan, antara yang positive atau negative tp kebanyakan nye apa yang libatkan pembohongan ni adalah negatif.. aku rase lah... tak tau lah pandangan orang lain..

from google


Hah... kan da cakap BOHONG TAK KIRA BESAR/KECIK kire bohong jugak.. :"(

So, walopon aku banyak dah rasa tertipu, tapi harap2 tuhan makbulkan doa aku untuk maafkan semua yang telah menipu aku...

Walau kebenaran sangat menyakitkan, manusia perlu belajar memaafkan org untuk hidup lebih tenang..

Entry ni mmg xde kaitan sgt dgn sape cume nye tercetus sbb ntah rase cm internet ni byk penipuan... bende yg betul jadi xbetul, bende yang xbetul jadi betul..bahayaaa....

AKU : tenang ke tak tenang air mata tetap bersama-sama :")


p/s : Seorang pemimpin yang baik tidak akan melakukan penipuan walau apa dan kepada siapa...




Thursday, February 17, 2011

Nape blog sedih...

Salam...

Hye sume...sorry haa blog berunsur-unsur air mata sejak akhir2 ni..tapi nak wat cane..tu lah perasaan sekarang..Bukan sekarang tp lately lah...

Sekarang neutral coz oke jek...Baru settle assigment tapi.....

ADA BANYAK LAGI... ( ade ke kisah )

Boleh ke sem ni nak dapat CGPA yang bagus heh..asyik termenung jek dalam kelas...

NOT GOOD!!!!!

MULE berkarya yang tak masuk akal mcm ni.....



Ada yang sakit kepala tengok perangai aku lately kan... oi oi..aku mmg ske melukis, menconteng, menulis, dan apa yang libatkan pena... oke walopon x cantik..tapi tu mmg habit sejak dulu-dulu...

Oke kat puisi atas tu, aku conteng2 jek...

aku tulis " Everything i've done only to make me happy"

Pastu ade gmbr ngarut2 tu faham2 jek lah eh... Broken heart mmg camtu dah....only me lah...

Ade lah dapat idea tulis ni...... walau bahasa inggeris yang ADOOO...hehe


The pen of life write everything happen

The pen of life is full of ink

The pen of life is very preciousBold

This is my pen of life

Everything happen full of meaning

The fate from the God ( Allah )


???? pelik kan manusia....

Everything comes and passing by....
Jangan lah kita menidakkan semua yang terjadi, walau itu yang kita kehendaki... :) (pesanan khas utk diri sendiri )

SO SO berbalik cite psl CGPA..dulu time amek DIP. ACCOUNT... aku dah rasa tak boleh nak naikkan pointer bile dah repeat 2 paper...pernah jek dapat 2.5 menjunam.....hekhek :P
Tapi berkat usaha dan ketabahan pada masa tu...ecececeeeece

Aku dapat naikkan pointer sem akhir dan kesuluruhan..BERAPA????
OK gtau la eh .... 3 Pointer and .... alhamdullilah... xde lah rase segan sangat nak amek scroll diploma tu... :)
Utk degree ni, ok boleh kate sekarang tgh maintain 3 pointer lagi...cume cume aku teringin sangat nak dapat ANUGERAH DEKAN....

Tak pernah lagi....Hopefully sem ni lah...tp bile berbalik lagi pada nota-nota cinta kat atas...BOLEH KE????
I have to do something rite????

NANIE U CAN DO IT!!!!! Everything u've done is for urself...
walau luluh cane pun hati wat mase ni ( ayat luluh plakkkkk ..heheee :P )
aku akan berusaha gak... :)


Tuesday, February 15, 2011

Truly


Salam.. xde ape..

Miss him a lot..how r u doin ya... miss so much so so much........

jgn ade yg mrh coz this ma feeling...

memories all alone in the moonlight

hopeless feeling..damnn!!!!

No please dont ask me anything...

Friday, February 11, 2011

Bila Loneliness Ronda-ronda

Salam...

Kite sambung cerita entry bawah ni yek...Setelah aku dapat kawal emosi aku...Korang rasa tak, bila tension lah, bilik is not a good place?? Nak duduk dalam bilik tu sesuatu yang bleh buatkan kepala ni makin serabut...

SEBAB??

Environment bilik ni sgt tak best..buku jek penuh selain baju yang bersangkut2, ada meja n katil...ape jek leh dibuat kan...Assigment and tidur je la...HUH sgt boring!!~~

So, time pressure tu aku ajak my friend ZATI & EJOK g makan dekat Padang Jawa... Tuka environment sket... :)

Lepas tu g karaoke... NIATnye..untuk menjerit sekuat hatiii sebab tension dengan PROJECT MANAGEMENT...( tak bersalah pun subject ni sebenarnya)

muke nak kesian aje...tapi mmg tgh sedih


Nyanyi lagu sume ala-ala lonely tersangat lah sorg2 ni...Tapi lagu sume pecah tekak lah...Jerit adalah salah satu cara untuk lepaskan tekanan...Aku rasa la..Kalau tak jerit ibaratkan tak luahkan apa yang terbuku & tersimpan dalam hati...

( wahhh ayat sekarang!!~~ dah pandai jiwang sokmo ) hahahaa ngarut jek kan... ;p

Seterusnya, kami bertiga the girls only k..kami g DOWNTOWN CHERAS...sebelum ni pernah pergi dgn ehem2 tapi bila dah ketiadaan ehem2. Kami bertiga memberanikan diri g downtown CHERAS sendiri...Pergi lebih kurang pukul 12 malam camtu...Ikut dannnnnn jek...

Tak elok sebenarnya dan ini pertama kali aku buat perangai berani tak igt ni....Ni bukan lah diriku yang sebenar dan masa telah merubah segalanya...Kat downtown tu, tak beli ape pun, jalan2 survey2 harga...Sembang-sembang sambil makan yang steam boat tu sampai pukul 2 pagi if tak silap...

Then, dah rase cam tak da arah tujuan, kami bertiga yang dikenali sebagai TRIO SOLERO (name by Ejok) pegi PUTRAJAYA...

lawat2 kawasan, ronda-ronda macam polis peronda tu, dan snap snap snap snap!!!!!...

Jom tgk picture TRIO SOLERO ni...


bukan diriku : Nanie

Sekali lagi kawan-kawan....SMILEEEEE :)


Sape lah amek pic kitorg ni kan???


1 of my friend said: Nanie dont think too much


suke hati jek duk tengah jalan :)


Last destination will be DATARAN SHAH ALAM...Tempat untuk tidur dan berehat setelah penat berjalan...Al-maklumlah kitorg duk kolej..Tak boleh masuk sesuke hati...Nanti Pak Guard akan cakap...

" Awak igt kolej ni hotel ke?"

dan mungkin kami akan jawab

" Memangla hotel sebab bilik je pun, bukan rumah" :)

Tak bagus sebenarnya ada sifat berani macam ni, tapi ni lah yang aku cakapkan..Bila emosi mengawal diri, apa pun kita tak akan rasa takut untuk buat walaupun tu bukan diri kita...

Nani please recover as soon as possible dear... U CAN DO IT!!~~~~~~~~

Thursday, February 10, 2011

Hilangkan tension..

Salam dear diary...

Semalam adalah hari yang sangat teruk aku rasa..Sangat tension sebab macam2 lah...

First skali kelas tak de air cond.. Dgn panas, berpeluh2 dalam kelas wat kan kepala serabut jek..Blurrr je n fikiran aku mengelamun xla jauh sangat..STILL dalam Uitm... :)
Apa yang lecturer ajar, ibaratkan "masuk telinga kanan, keluar telinga kiri".

Tapi satu hal yang boleh buat aku tersenyum walau untuk seketika bila lecturer cakap,

" U got the highest mark for this quiz, 9/10"

Oke i can smile, tapi kuiz jek pon... If test ke boleh gak la nak bangga lebih2...
alhamdullilah dgn apa yang diberikan.

Perkara kedua yang buatkan aku tension, lebih kurang sama lah...

Buat la assignment PROJECT MANAGEMENT...aku mmg xtau menawu buat benda alah ni.. hentam buat sikit.. Buat ala kadar jek...lebih kurang mcm gambar bawah ni...


Pegi kelas, Air cond still takde, tukar kelas 3 kali hanya untuk aircond...PENING KEPALA dibuatnya... Tak boleh nak senyum ape sebab kepala ni mcm tengah menggelegak...PANAS PANAS...

Time kelas PM ni la aku paling tak tahan...

AKU TAK FAHAM SATU APA PUN....!! ARghhhhhh

Lecturer suruh submit assigment, tp ada 1 aku tak siap..mula duk copy kwn2 punya...
(bukan aku sorg yek, hampir semua mcm tu)

Kawan-kawan lain semua macam faham jek, aku satu response pon tak leh nak bagi..

tahap BODOH gile aku rasa...Tak pernah aku rasa sampai tahap mcm ni..FED UP...
Mulut ni dah kuar ckp mcm2 "^*&%$%%^*(&*(!!!!)(_)(^&^&@"

(tak tau lah mencarut ke tak, tapi aku tak ske yek carut2 ni) :)

Air mata mmg duk takung & aku tahan jek..nak nagis sangat2... lepas jek abeh kelas, xleh kate ape terus balik bilik...jalan dengan lajunye...tak tunggu sape...

Oh ok aku tgh panas n tengah marah!!!muke tahap ape dah la kan..menyampah jek...

Pas balik bilik, aku duk ilek2 dapat satu lagi tension yang tahap tahap tahaaaaappp paling tinggi...

Something yang boleh wat kan aku lemah dan keluar gak air mata aku akhirnya...Aku tak dapat nak kawal emosi, aku amek kete, undur2 jek....

BoooOoOoOmMmMM!!!! terlanggar kete belakang... tapi xla kuat... aku tgk kete dia n kete aku ok, aku blah jek..tuannya tak da yek...tak kemek tak ape rasanya... :)

Perkara jahat yang pertama...

Kuar jek dari UITM, Fikiran aku tak stabil, air mate mmg duk mencurah2 mcm air hujan...

Berapa kali cubaan aku untuk accident..( gedik ni, lebih2 plak )

TAPIKAN " MEMANG BETUL"

Kereta lain keje hon aku... sana sini.kiri kanan, sekejap tgh, skejap tepi.. bawak pun mcm org mabuk tu...ni GILA keseribu aku rasa...

Aku g tasik, nangis sepuas hati aku... aku g melawat tempat2 kenangan... SAJE...

NANGIS KALI KE 4575689398 JUTA... :)

Tukar tasik plak n sambung meraung sorang2... mcm ape ntah.... time kat tasik tu kan korang....



Aku mmg dah rase mcm nak terjun dalam tasik... Mmg perasaan tu kuat memanggil aku... Tangan aku mula menggigil, aku tak boleh nak drive balik... (mcm dalam novel kan)

Kawan2 mula kol, msg tanya aku..aku terpaksa off sekejap HP... SORRY, Nanie tension...takut sangat termarah org2 yang tak bersalah...

Di saat2 fikiran aku meracau tak tentu hala, AZAN MAGHRIB berkumandang di radio... aku terdiam sekejap....

THEN, sambung nangis utk kali ke 7468736579384 juta...

gambar hiasan dan pinjaman dari pakcik google yek :0

Bila dengar tu, aku mula cool down, n boleh fikir secara rasional balik...hilang sudah segala hasutan suruh terjun tasik segala... Takut kan aku ni... mengada-ngada gile kan...

tapi, this is the real thing that i face for every day....

ALHAMDULLILAH, aku masih dapat bertahan dan kawal fikiran dalam keadaan camtu...

Aku on balik HP, angkat phone bile kawan kol n balik uitm semula dengan selamat....

TO BE CONTINUE ---------

ape aku buat lepas tu adalah sesuatu yang aku tak pernah buat sendiri... Cuma untuk hilangkan segala kesengsaraan di kepala jemala ni...

Aku mmg seorang yang sangat sensitive, emo n mudah mcm depressed n tension bila ______
perasaan aku, di ketepikan...



Wednesday, February 9, 2011

Susahnya...

Salam...

Pagi ni, aku rasa sgt touching sebenarnya... Bila kita jatuh, susah sebenarnya nak bangunkan diri balik...Kadang-kadang tak ada orang boleh faham kenapa kita mcm tu.. Kenapa kita boleh jadi sangat tak rasional dan "menggila" tak tentu pasal... Emotion sometimes beyond our control...

Aku jatuh di saat aku baru bangun...Ni yang pernah aku cakap "Rebah dipangkuan sendiri"
Kalau orang happy, aku akan happy but somehow only for a minute, than ................. i dont know....

Bila nak bangunkan diri ni, mulalah buat sesuatu yang bukan kita... tapi tu lah kenyataan hidup kan????

Kita akan terjerumus ke arah sesuatu yang baru yang buatkan kita tak kenal diri sendiri yang sebenarnya bukan seperti diri kita sekarang...

Tak apalah...dugaan ni datangnya dari yang Kuasa...Aku mintak dijauhkan dari apa2 yang memesongkan pegangan akidah...

Kalau aku sedih pun sebenarnya, aku TERPAKSA CAKAP " tak kisah"

SEBAB

Peneman setia la kiranya = trouble is a friend......

Ok, im not good for you... Kalau kamu gembira, doakan saya juga akan gembira di suatu saat...

walau cuma sesaat...

Tuesday, February 8, 2011

Miss or Not??

Assalamualaikum...

The answer for this question is......

YES!!!!

BUT

WHAT CAN I DO.....


keep on smiling guys.....

Sabar sajelah.... : )

Ada satu kata-kata yang sgt bermakna dari sorang kenalan ni,

Manusia akn dpt bersabar bila di uji dgn musibah..namun manusia tidak berdaya untuk bersabar bila di uji dgn kenikmatan..sama seperti hidup serba kekurangn lebih mendekatkan dri kpd kebaikan..berbanding kesempurnaan yg lebih kearah keburukkan..=)

pesanan untuk diri sendiri juga :)



Friday, February 4, 2011

Inilah Diriku...

Salam...

Entry touching sket arini yek...meluahkan perasaan jek...

Ade kate aku BAIK SANGAT... (aku tak kate yek, ade org ckp )

Betul ke tak aku pon tak pasti...Tapi kan korang, kite ni manusia biasa jek...selalu sgt lupe, selalu sgt buat salah...Mungkin ni yang buatkan manusia itu tak sempurna...

Berbalik kepada pujian pasal BAIK ni... sgt subjektif yek...ada yang boleh terima n ada yang tak boleh terima kebaikan kita...

SO, KITA STILL BUKAN YANG TERBAIK...



Ade gak yang pernah cakap Nani ko sgt Cool...
Yang ni mmg tak sebenarnya, aku tak COOL la aku rasa...Senang touching and senang EMO EMO EMO... ( dalam erti kata lain, aku mempunyai perangai yang PELIK )

Ade yang kate AKU TAK BAIK LAH...erti kata lain, Teruk n NOT GOOD...
Ok, aku admit jugak sebab aku mmg tak baik dalam hal-hal tertentu... Aku tak boleh jadi perempuan yang terlalu baik sbb??? (dalam hati hanya Allah yang tau)

Aku ske cam ala-ala biasa jek..Macam sempoi sikit...bukan sempoi cam laki, tp just biasa, boleh berkawan la kirenye...

Ok if nak berkawan, klu tak kenal, memang mcm sombong sket..tp if kenal,rasenye xlah aku sombong... :)

If aku da kenal seseorang, tak kira la as ape pon, adik, abg, kakak, kawan, bf , pakcik, makcik, atok, nenek n sume-sume....Aku nak sangat jage relation with these person sebab???

Perkenalan tu satu benda yang sangat BERMAKNA... Boleh ke bayang hidup dalam isolation... Tak boleh kan!~~~ :)

gambar kat rumah..enterframe sekejap yek..kepenatan.huhuhu ;p

Jadi pada yang kenal and belum kenal aku...Aku tak sempurna yek... Nak kata tak baik macam KEJAM sangat...Cuma, ape yang kurang, perlu dilengkapi (pinjam ayat seseorang) dan aku dalam proses mencari diri...

Aku nak sangat jadi yang terbaik..tapi selalu tak dapat nak capai di pertengahan jalan..Kenapa? Ada lagi yang kita tak pernah dapat sempurnakan...

Kena Fikir balik & baik2...

This is truly me... Can i smile now????

Thursday, February 3, 2011

Tak Fasih Cakap Melayu?

Assalamualaikum....

Hari ni entry semangat patriotik sikit yek kawan-kawan :)

Siapa Melayu yang tak boleh cakap bahasa ibunda sendiri?? Memang jadi kebiasaan kita sekarang ni menggunakan ringkasan & bahasa-bahasa zaman sekarang... bahasa SMS lah kira... macam aku ;p

contohnya,

"Kiter lum mkn lagi"

"Xnak ajak kite kua ke?"

Ni mmg biasa sgtlah..aku pun guna jugak, bukan tak guna...Tapi agak pelik kalau orang Melayu tak boleh cakap Melayu...



Entry ni bukan nak point pada sesiapa..Just nak kongsi pengalaman dan apa yang pernah aku nampak...

Citenye camni ... ( bolehkan guna bahasa ringkasan ) :P

Ada la seorang kenalan ni, da ada anak sblm ni.. ( perkahwinan pertama ), lepastu dia kawen plak dgn orang putih...

Anaknya yang masih kecil tu, membesar (walaupun belum dewasa)dengan menggunakan bahasa inggeris...mmg tabik spring lah dekat adik ni..sgt fasih dia speaking...ala ala daddynya...

Aku tau tanya " What is your name?" jek...

Risau... :p if nak speaking mesti la kena confident, kalau tak, hmmmmm tak faham budak tu nanti...

Kata maknya " Dulu mmg anaknya tak pandai nak cakap melayu,kalau cakap tunggang terbalik. Cikgu pun pening"

SEBAB????

Hantar anak pergi international school.. tak salah pun sekolah tu, tapi adik tu gitau aku, sume budak sekolah speaking...Melayu dorang mcm ala-ala jek lah...

Tapi sekarang ni, mummy and daddy adik tu, dah hantar anaknya ke sekolah kebangsaan.. Peningkatan memang ketara...Anaknya dah faham dan boleh cakap Melayu...

Bila dia datang jek, first aku tanya " Can you speak malay?" soalan selamat..

"YES!!"

Terus aku cakap Melayu jek...walaupun dia agak kekok ckp Bahasa Melayu ni, tapi sekurang-kurangnya dia dah cuba yang terbaik...

Apekan daya jugak, Bahasa Inggeris is a MUST... ayahnya kan orang luar, mana faham bahasa kita...

Tapi mungkin lama kelamaan nanti, dorg akan biasa dengan budaya dan bahasa kita..Makanan selalunya tak jadi masalah... :) (kalau aku lah tu )

Satu lagi, SEKOLAH KEBANGSAAN banyak membantu sebenarnya...Kalau tak, tak tau lah apa akan jadi dengan bahasa..

Last sekali cite psl dak ni...

Aku : Apa nama kucing awak?

Dia : Ferbol (kalau tak silap lah)

Aku : Jantan ke betina?

Dia : Blurrrrr sekejap.. Kakak kalau female ape?

Aku : Female = betina... tak pun perempuan..tapi kucing tak panggil lelaki/perempuan...
( adakah ajaran ini salah????? hahahaa aku pon tak pasti..if salah, maaf ye adik)

Dia : OOOOoooooo.....then...Blurrr lagi....

Itu sahaja entry di malam hari ni...Aku cuma terfikir, kalau la kita sebagai rakyat Malaysia tak fasih bahasa sendiri...Apa akan jadi??

Pesanan untuk diri sendiri jugak yang suke hati nak mencampur adukkan bahasa...tengokkkk inilah hasilnya...macamana nak jadi proper yek???

Tuesday, February 1, 2011

Bile nak kawen??

Assalamualaikum....

Entry kali ni kene tulis gakk psl KAHWIN.... dgn kate lain membina keluarga....Oh ya, soalan ni nape sering diajukan bile kita dah menjangkau usia 20-an...SBBnye waktu2 puncak kot...hehehe...takut jadi ANDARTU ke???

Bile tanya aku, aku akan serabut...

jwpn senang " BELUM LAGI, KERJA PON BELUM, DUIT PUN TAK ADA "

ape pun, mmg jadi impian setiap orang nak kahwin..tapi preparation penting ok...( pandai ckp, x pandai buat...aku la ni..hehe)



Sejak dua tiga empat menjak ni, nape soalan " Bile nak makan nasi myk " org tanye kat aku???

Nak makan nasi minyak sgt kan??? Pergi la Kedai Pak Abu tepi sungai sana!!!! Makan la banyak mane nak pun. Nasi minyak, tomato, beriani, hujan ape ntah, nasi kukus, sume adeeeee.. :)
(FYI, ntah wujud ke tak kedai ni..heheee)

TAPI.....

Bile org tanye di saat2 ini.. i just can keep on wishing that THE DAY will come...nak touching aje kan.... :)

Sedih ada, tapi soal jodoh ditangan Allah...Cepat atau lambat, kita just boleh berdoa agar semuanya dipermudahkan...



Harap-harap adala kenduri tahun depan ke..secepat mungkin....tapi bukan aku...
Abang ada lagi 2 org lom kahwin...IKUT TURUTAN yek kawan-kawan...

Apa-apa pun, terima kasih kepada yang bertanya sebab aku harap semua kata-kata, menjadi satu doa...

p/s : sape2 nak kahwin jgn lupa jemput yek... Kedai Pak Abu ttup!!!..tak dapat nak makan nasi ++++ minyak...Minyak plak naik harga...huhuhu....SAPE NAK JAWAB NI.... :)