Sunday, May 10, 2009

Pengembaraanku

Askm n olaaa....back to this lovely blog.heh :)

Okeh final exam for dis sem pon da abeh..Hopefully ape yg di harap dimakbulkan..

Pas je abeh final exm..Biase la aku n de geng wat rancangan nk release tensen masing..Tp aku just kuar ngn Yati jek..

Tem kuar mmg totally no idea..xde arah tujuan n xde money gak wat kn plan neh t'gendela sket. Aku ngn beraninye ngn Yati g ke Serian nun jauh gak la atas dr Samarahan..Agak pedalaman, tuk cari JONG CROCODILE..Tmn Boye le, dgn harapan dpt beramah mesre ngn boye2 d tmn tu..Bile da jauh pjlnan tu n smpai gak kt tmpt nye TAPI kitorg xmsuk coz entrance msuk RM16 rgt, Aku lak just prepare RM50 skli wet mnyk n kete..So ngn selamber start kete n blah dr Tmn Boye tu.

Drive pnye drive at last jpe 1 sign board tnjuk BIDAYUH LONG HOUSE ( 16 KM ) . Dgn berani skali g aku msuk jln tu but korg tawu sgt la menyeramkan..Laluannye tepi kaki bukit dikelilingi hutan n yang ade just aku n Yati..Minyak lak isi RM10..tgh2 utan mne nk cr minyak..jln pnye jln smpai aku pon rse da lebey 16 km xjpe2 signboard ke Long house tu..

Then truskn pjlnan smpaila ke 1 kedai runcit neh..Tnye le org ctu..Die pon xbrpe pasti Long House tu but die kate " u lalu terus nt u tnya org, nnt nk dekat smpai ade la sign board"..BUT aku truskn jln n x jmpe2 signboard pon but jmpe smpang..aku men redah la..aku xtaw da bape dlm kitorg jln tu..

Tgk org2 situ cm pelik2 jek n kitorg lalu tol2 kaki bukit n bukit tu agak la seram rupenye..cam gua2 ckit surface die..Dlm sejam pastu kot kitorg tkejut..aiseh tkejut lak sbb just jmpe CHURCH n rupenye aku da msuk pekampungan kaum Bidayuh or Iban aku xpasti..Major nye Non Muslim coz dr segi umhnye da dpt agak..

Ape jd eh pastu..Ade 1 lori lalu sblh kete kitorg ngn laju nye n then ilng sekelip mate coz tgk kt side miror da xde.Bunyi nye nyaring kt tinge..Aku da dup dap tatau la kt yati but aku suh die anto msg kt sape2 if in case of kitorg x blik or sesat cari kitorg kat area2 long house..Jln die simpang siur cm ular tu wat kn aku nk tmuntah..ampeh saat2 gtu la nk jd..

Tp aku kuatkn smngt..aisey cm ngeri lak kn..nk cr jln utk pth blik tapi akhirnye jpe 1 sign board yg menunjukkan 1 kawasan pelacongan 28 KM lg.Aku agak long house tu pon kat ctu..xde mkne aku nk teruskn.yg aku da jln pon da xtaw brape kilometer,neh nk masuk lagi 28 km..uishhh idakkk laaa...Jlnnye agak smpitla..ngn xde orgnye..aku tkut but nape la aku brni sgt..mgkin tensen xhenggat..aku pon mek jln utk pth blik...after ptah blik tu aku mmg da doa dlm hati hopefully minyak kete still ckup n aku ttp air cond..hehehe utk elakkan kete tbnti..

Bile da jmpe pekan n kete2 lain dijalan bru la aku rse cm da jmpe dunia aku..Td aku xtaw ade kt dunia mne..Hidup sunyi sepi..Bteman ngn hutan n bukit...Rmh agak jauh2 antara 1 same lain..huh wat aku t'pk mmg dunia aku bukan disini..aku xbleh idop dlm kesunyian..uiyo ayat jiwang neh :)

Then baru la aku realize yg sbnrnye mmg ade kehidupan yg lom membangun x same yg penah aku rse selame hidup neh..Duk kt bandar ( bndar ke )..traffic jem..mudah nk kemane2..Lain dgn org duk kt kaw. pdlmn..skolah nye..facilities nye agak kureng..Ni berdasarkn tinjauan aku smlm..

Itu la first n last aku wat keje gile kt tmpat org..Masuk kwsn yg aku xpnh msuk sesuke hati..Aku takkan wat lagi..Siyes aku seram smpai skg coz bayangan bukit tu sentiase dlm pale otak aku..Alhamdulillah aku selamat smapai kat UITM ku semula..

oke tq for da readers..

Daaaaa

~Nani3~

6 comments:

Anonymous said...

hohoho...
agak menarik cerita ko...
wew~

nani3 said...

iyeke..haha..tq :)jgn biarkn idop anda diselubungi misteriiii

UROI said...

adoi hai korg 2 ni..
hehe.. mcm2..
aku time bace suspen jugak..
tp dok pk, bdk ni boleh tulih blog lg..slmt la kot ending die..
hhahaha..
dh mcm thriller..
tp ok la..nt xde dh nk wat kje2 gile mcm tu kt swak sane tu..
aku pn xpenah smpi lg sana..

btw..gudluck for result..
pray for me too..
kitorg da stat final since 3mei till 7 july..

:)

nani3 said...

~~ hehe da leh tuleh blog slmt la... klu x kne le wat proses cr 2 dak ilng..ekekeke..

~~cik uroi gud luck ye..nt da blik mesia kontek2 la..~~

tercari-cari said...

huhu...
mcuak kn...
haha...
2la...
brani ag g tmpt2 yg nth mne2 ntah...

nani3 said...

~~ knonnye mencr ketenangan ar na..adevnture ckit.. :)

~ pasni xnk wat da..kompem..tp kt smnjg akn org wt g~~ hehehe :)

~cari ape yg ilng sblm neh..i will ~~