Tuesday, December 16, 2008

fate..

salam...

Da lame update blog coz mcm2 bende nak dibuat kan..tmbhan tem2 cuti..xsmpat on9..sbnrnye aku pon xtaw nk tulis ape just de time aku kene ilangkan pe aku rase..
Aku sedey skg ni,coz aku bru tawu ayah akunye buah pinggang da rosak 50% n kencing manis die makin teruk,sampai kene insulin 4kali sehari.Then darah tinggi yang memang tinggi..Napela ma father degil sgt xnk pantang sampai skg..

Aku de tnye mak psl ayah but kene mrh coz dorg kate aku xsedeh..aku xnangis depan dorg..manela dorg taw aku sedey ke x..aku de ckp nak derma buah pinggang kt ayah tapi die senyum jek..adik aku pun de ckp nk derma gak..tapi mungkin skg masih tkawal so family aku xde pk psl derma or xderma ni..cume aku rase i hv to do it bile mse tu perlukan aku..hrp aku de strength utk tu..

Lgipun,if bende libat pmbedahan org yg kncing mnis doktor pn xbrni nk jamin coz luka dorg lambat sembuh..then cane tuh..aku pun xdpt pk ape pon..just pray to Allah,everything will be okay...

Bukan tulis utk simpati but ngn sape g aku nk kongsi sume ni..sedey gak bile pk2 psl ayah aku..sian die..hurmmmm..if keadaan terdesak or mendesak sgt..aku stop dulu stdy smpai dip. n then bile2 rjin n sume da ok aku continue..if terdesak le..de misi aku belum selesai neh..nk bg space ckit..skg ok g..sume tkawal..

So just ma pesanan if sape2 yang de diabetes,kncing mnis,drh tinggi or so on..pantang le ckit n jgn lupe p jpe doktor..pesanan ditujukan gak pade nurul inani.. ; )


~Nani3~

11 comments:

UROI said...
This comment has been removed by the author.
UROI said...

erm..nani..
aku pn sedey...
tu sakit rangkaian..
sllnye sape ade 1 mest ade yg lain tu..
kne jaga mkn la ckp dgn ayah ko..
2-2 buah pinggang die rosak?
klu 1 je..ayah ko bley depend on sebelah lg buah pinggang die.. erm..sbb human can live using only 1 kidney..just nnt kidney die mayb penat nk wat keje..

ermm..ni ek yg ko tanye kn tu..
jagalah ayah ko elok2.. jaga mkn tu dlu..psl yg lain..ko pn jgn pk byk sgt..ade migrain kn? huhuhu..klu ko lak saket..lg haru..ko jaga ayah ko..sambil2 tu kne jaga diri jugak..

drh tggi n kncing manis tu sllnye keturunan jugak..ko pn kne jaga mkn..even kurus..diabetes bkn serang org yg gemuk je..under 30, pn boleh kene diabetes..tp nmpk kurus je..ermm.. ko jaga mkn jugak k? bkn ape..just for prevention..
prevent is better than cure..

nway..ko kene kuat k??
doa byk2 spya ayah ko cepat sembuh..n prepare for anything that will happens..

nani3 said...

~~yap 50% means half da rosak..ssh nk control da skg..

die just depend ngn ubt hosp n insulin..if x,xtaw le kan cne...

~1 lg kn,pempuan cm kite kan,if xde sblh buah pinggang de effect ke jgke pnjg???

~~kaki ayah aku pon cam ilang da sense..kering jek..hurm nth la..

~aku skg mmg sek skit pale jek..nth ape la aku pk..

~pape pon tq erk...;)

manje said...

nani..ko kene byk2 sabar ke..aku n lina still support ko even jd pape..kite jumpe next sem k..

we all love u nani3..

nani said...

thanks sume..if aku xde sem dpn..msuk r bilik aku tu men internet...

~~sedey ni ngn result g..huh apela nk jd ngn aku..nth la

tercari-cari said...

huhu...
hope nanie kuatkn smgt~~~
mber baek u nie kn stiase d cc u
tok mberi skongan n drongan....
bnyk2 kn brdoa...
sumenye akn mnjd baek...:)
itu sume dugaan tuhan tok mnguji ksbrn hmba2nye....
insyaallah ayh nie akn shat sntiase

nani3 said...

thanks na..

UROI said...

rsenye efek laki n ppuan sama klu guna sebelah je buah pinggang tu..

tp nnt buah pinggang 2 lama2 akan jd (hypertrophy) besar sket sbb die stress byk buat keje..sllnye dia buat berdua kn?

ermm.. buah pinggang tu nk cuci darah kite actually.. so klu buah pinggang ayah ko rosak mayb nnt die kne dialisis.. cuci drh pki mesin..tp, sakit sket.. huhuhu..

saket pale dh? huhu..xmo byk pk ok? i noe u can stand stronger..:)
chaiyokkkk!!!!!!!!!!!!!!

UROI said...

*opss..tertinggl..
hehe..ada org yg mmg dilahirkn sblh je buah pinggang, dpt idup normal.. :)

Elina07 said...

em aku pn same r nani...bykkan sabar ek..aku n manje sentiasa sokong ko..apepun aku harap ko dapat abiskan diploma ko k..tinggal satu sem jer nieh..k..

nani3 said...

aku pon xtaw wei..nape aku jadi cmni..siyes beb aku tul2 rase beban skg..xpnh aku rase terok cmni..thanks sume..luv u all