Monday, September 22, 2008

KPA's Camp

Salam...

Baru-baru ni aku berkesempatan bwk dak2 junior KPA ( Kelab Pertahanan Awam ) g camping dekat Base Pertahanan Awam.After beberape month naik turun pejabat HEP,dpt gak kelulusan wat aktiviti ni..Alhamdulillah..

Sepanjang aktiviti ni berlangsung mmgla penat,tambah2 kami dibahagian AJK.Sbbnye kami ade cume 7 org nak handle semua aktiviti pelatih yang seramai lebih kurang 60 org.Bygkanla,yang nk masaknye pon kami,conduct aktiviti,pelatih skit n mcm2 r lagi..

Ni la pengalaman aku yg xdpt dilupekan coz aku la tukang masak dorg..Tak penah dlm sejarah aku msk nasi n lauk utk ramai..kali ni msk nasi 10 kg n wat ayam msk merah utk 70 ke 80 org..Tapi ok pe mkanannye.. :P cayalahhhh...

Dari start Jumaat sampai ke Ahadnye kire xde rest langsung.Dak2 Kpa ok lagi,kami ade gakla baik hati kasi rehat,tapi aku n ajk lain huh xyah ckpla xsempt tido even sekejap..Pale pon mengong da..tambah2 aku la..hehe..tp thanks la kat sume ajk yg tlong aku..

Nak cite mmg la byk,tp aku xtaw la nk cite ape..Ni aku attach picturez time camping tu erk...




Tapak camping dorg..Tapi kejap je dapat spent duduk dl khemah ni coz aktiviti terlalu padat..





Ngah msk nasi sempat posing sekejap :P




Bertolak naik truck..Best ni..Saje nak bagi pengalaman ckit kat dak2 ni :P


Sesi pembentangan bendera,trade mark n persembahan kumpulan..Salute r kt dorg even mase yg kami bagi sekejap,tapi dorg dpt wat persembahan dgn baik..inila dikatekan pantas berfikir.. :P


Antara aksi pelatih di atas pentas..


Ni yg mcm ala2 motocross ni adelah time kami brainwash dorg ckit.lame gak dalam sejam lebih.Yg perempuannye da nagis2 la.kaki n tgn da menggeletar..tak kurang jugak yang laki.Tapi ni slh satu care nk uji ketahanan mental dorg ni.Bkn saje2 nk mrh xtentu psl ye dik.Ade yg bengang ngn kitorg la..Tp apekan daye xberdaye..hehehe..Tgk tu ade je yg leh senyum tem kene mrh.. :)


Ui tuan presiden,udah-udah le tu..huhuhu..siyes mukenye...

Ni bkn bomba sebarangan hah..Ni aktiviti yg di conduct oleh JPA3..Kawad pili bomba ke namenye..ntah la..tp die terangkan la mcm mane nk pdmkan kebakaran..dpt gak la inputnye..

Hah yg ni plak..sesi mbik autograph kitorg, para ajk..Sian la kat dak2 ni.Nk dpt tandatgn kitorg bkn senang..Mcm2 dorg kene buat..Tp pling baik aku la..senang je aku bg dorg nye task..Aku mintak duit 1 sen n dptkn 2 t/tgn Pegawai Pertahanan Awam ..If ade bru aku sain..hahahaha jaat x??tp ade yg ade taw 1 sen tu... :P Mcm2 lagi la dorg kene buat utk puaskn hati ajk..sporting maaa dak2 ni :)

HMMMMmmm aku rase smpai cni dlu la laporan aku psl camp aku bru2 ni..Best pengalaman incharge aktiviti ni tp amatla penat xterkate sbb kekurangan ajk..ok la..Sebelum aku undurkn diri..Aku nk ucapkan selamat menyambut hari raya aidil fitri n maaf zahir batin dr aku if ade salah silaap dlm blog ni or pade sape2 je..

ok...salammm

~Nani3~

Monday, September 15, 2008

Kaki Ku...

Salam..

Today aku nak cite what happen to me..adess aku g klinik rini,cabut kuku..haha..hmm ni la padahnye ble bende kecik pade mulenye tak diambil serius...

Dlm 2 bln lepas if xsilap,aku ade tergelincir kat toilet..Then kaki aku terlanggar tebing toilet tu n kat ibu jari kaki aku tu lebam n ade darah beku..Tem tu rase ya amatla sakit..smpai menitiskan air mate gak la.

Bile sakitnye x ilang,mlm tu aku rendam kaki dgn air pnas nk ilangkn rase skit tu..tp still skit gak ckit2 tp da kurang la..Ble da mcm ok aku biarkan jela walopon darah beku tu still ade..igtkn nnt die ilang sendiri.



Hmmm xla sebenarnye..die x ilang,tp die effect smpai kulit ibu jari kaki tu jadi keras n rase cam ape ntah..tbe2 1 day aku tgk bhgian kuku yg biru tu cm menghakis la kire.aku ape lg ambik ketip kuku,n try2 r jd dr,cabut sndiri..tapi punye skitnye xtawla coz xde bius..cabut x abeh jdnye..

So ble aku g klinik td,aku ambik keputusan nk cabutla..Mule2 die bius aku..3 injection aku kene.bhgian kanan,kiri n atas ibu jari kaki..sakit gak la..lame2 x rase sgt.Dr. tu pun ambik alatannye n cabut my nail..tem cabut tu rase sakit ckit jek coz kn da kene bius..darah byk tp dr nk elakkan aku perasan,die tnye r mcm2..itu la ini la..huhu..



Esok kene p tuka balutan n cuci luke..da r nk p camping ujong minggu ni..adess sengal la..nnt raye xleh pkai kasut cantik2..kuku xde.. ;p hmmm so korang if bende kecik2 kan jgn pdg ringan sebab die effect kat lain n bertmbh teruk nnt..jgn tkut la jumpe doktor tu..hehe :p pape pun cayalahhhhh Nani3..

~Nani3~





Thursday, September 11, 2008

My song



Pooh,Litlte Boo n Comot

video

Salam all..selamat bersahur..saje saje nak pos video tak gerak ni..ade ni aku nye lagu..aku wat time tahun lepas if xsilap..brape haribulan kene tgk file balik r..Bukan la best mane pun sebab gune pun PianoFX n tekan keyboard..tapi utk ilangkan bosan..Layannn jek..

Nape letak 3 natang tu erk..Sebabnye..dorg la yang paling kiut utk msuk lam neh..hehe..Yang lain gagal tem odisen..Alamakkk blurrr r..Aku terbangun awal sbnrnye..Ptut selalu bgun sahur kul 4 tapi aku ngan tak sedarnye bgun kul 3.30.mati2 igt da lewat rupenye awal lagi..hmmm pada korang di mana pun berada,selamat bersahur..

ok tata ;)

~Nani3~

Wednesday, September 10, 2008

BILA AKU SUDAH TAK ADA

Hah ape makna bila aku sudah tak ada ni.Terpulang pada u guys nk pk camne..Bak kate Nabil,Lu Pikir la Sendiri!! Ok cam biase, dis ma Story when im gone..

~Bila aku tak ada dekat Rumah...
For sure aku kuar dari rumah,as korg taw aku akn g lepak kt tasik or kedai mamak area2 Quarters aku.Sembang2 ngan nana n kdg2 bila da petang ckit,g r joging kononnya nak trunkan berat badan tapi terbalik lak.Sekali joging berat aku naik 1 kg.HUh sukar dipercayai..Fakta atau AUTA??ni fakta utk diri aku.hehehe..

~Bila aku tak ada sekitar Quarters...
Hah tem ni jadi kaki panjang ckit,mule r aku cari port2 baru utk aku n Nana lepak.Iye r
memandangkan aku agak berani selongkar jln baru,sesat2 sampai terpaksa abehkan dalam RM80 just for tol.At last jumpe gak tempat dituju.Area KL,Xkanla korg xtaw,once da slh msuk jln,raseknlaaa padahnye..Tapi ni la namanya adventure.Sume tmpat yang dicari konfirm jumpe cume sameda lambat or cepat je la..

~Bila aku tak ada di Semenanjung..
NI maknanye time aku kena fly fly n fly to Sarawak Bumi Kenyalang..BUat ape erk kat cni??
Saje ske2 nak perah otak duk cni atau dgn kate lainnye,stdy..Seronok or tak duk cni depend utk individu la.For me,klu datang utk melancong just for a week mmg best.Tapi klu nak stay ni cam memerlukan kekuatan ckit.Environment lain kot n time ni la mcm2 sick la dtg.Bak kate sorg lecture aku.Asal balik kampus je,mesti ade love sick la,home sick la,sick sick la..mcm2 jenis.So skali lagi fikiran positive anda diperlukan utk mengatasi da sickness ni.

~Bila aku tak ada di bilik (hostel).
Kemana plak aku ilang ye..hah xkemana2.samada aku g kuliah,meeting dgn MPP/KPA or kuar bersiar2 di Kuching town..Itu jek rasenye..Tapi most of da time kan if aku xde kat blik sng jek nk cari aku..Samede kat bilik Lina,Yati or eis..Owh,sebelum lupe ade gak time aku tak dapat elak untuk berdating dengan Abg Tan..huhuhu ;p

~Bila aku tak ada di Sarawak..
Skali lagi kena terbang dengan amannye ke Semenanjung.ape lagi balik rumah..Part ni palig best la..kompem r time cuti..So byk r planning dlm pale jemale ni..Nak g cni,ctula.jumpe org ni la,org
tu la.Bile jek kapal terbang start je enjin n gerak2,wahhh rase cam hepi gile2 tambah2 time
die naik n then landing..bunge2 jek rase kt ati neh..wahhh..jumpe family..slalunye tem balik kompem bawak balik ikn terubok masin n kek lapis..sape nk kirim,sile kol or msg..ekekeke..

~Bila aku tak ada mood..
Aku rase ssh nak lepaskn geram kat org tapi maybe sometimes terlepas jugak..tapi ble xde mood aku sllunye diam n tak byk cakap..klu bende lawak pon aku xleh nk gelak..jgn ade yg terasa hati klu buat lawak ngn aku..bukan xkelakar tapi bkn masa utk aku ketawa.hihihi.

~ Bila aku tak ada duit..
Sebenarnya aku antara kategori yg tak la boros mana..Aku x memilih barang yang branded n aku jugak bkn jenis ske shopping..Beli just bila perlu..Bila tak perlu aku tak beli.Sbbnya duit aku most of da time abeh utk isi minyak,karaoke,n mkn mkn n mkn..Aku xske gak berhutang walopon tak ada duit..Sebab ape..manusia ni pelupa.hutang bawak mati kan..so so so...jgnla amalkan hutang ni tp klu terpaksa just sllu igt igtkn diri anda bhawa anda sedang berhutang..;)

~Bila aku tak ada kredit..
Sape yang hantar msg or wat misskol srh aku kol,semestinya jgn harap aku dpt kontek korg..haha..oleh kerana itu ak skrg suda bertukar kpd line yg tak payah lg ditopup..Gune line ni plak kena beringat.Jgn over excited gunanya..Nnt bla bill dtg.hah pdnla kena la korek n pecahkan tabung ayam korg..kn kn ;p

Yayayaya da panjang rupenye cerita Bila aku sudah tak ada neh..last sekali manusia semua
akan melaluinya...

~Bila aku tak ada di dunia...

Dont cry for me coz im gonna be sad..Masa yang da diberi sudah sampai ke penghujungnya n tiba masa utk bertemu dengan Pencipta.Doakan kebahagian kita bersama didunia dan akhirat.

Ok dats my cite for today..mase ni singkat rupenye..tgk ar abehkan masa utk ape..aku pon sedar byk jek buang mase kdg2.Sekarang kite kene pndai manage hidup kita..supaya tak la masa yang kejar kita n jgn sampai kita tertinggal di belakang..ok chaiyok chaiyok..


~Nani3~

Tuesday, September 9, 2008

Orang Yang Mencintai kamu


Khas untuk org yg baru bercinta atau tengah bercinta. Article ni kire aku curik kat blog lain la,sebab ape eh macam best je article ni.So just read it..Okay..

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti 'selalmat pagi','selamat hari minggu', 'selamat tidur', 'take care', dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeda, bukan "aku CINTA padamu", tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kgemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS 'good luck' untuk memberi semangat kepada kamu.

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar 'jauh dimata, jauh dihati?'

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20.Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut... kamu akan menyesal melakukannya...


~by someone else, copied by Nani3~

Sunday, September 7, 2008

Bile Bosan...

Askm once again n elloww..


Ola ola ola...Today aku nak cite ape yang aku wat bile busan..contohnye cm skng r busan..Baru je pas sahur tadi,tapi xde selere nak mkn sbb iyela tingat kat umah mkn ape la erk.slalunye mesti best je makanan kt umah..


Aku ble busan kan,ske menaip..ntah la klu nak kire ape yang aku taip sebenarnye bnyak.tapi sumenye cam diary la..bukan utk dibagi org bace..yup maybe one day aku leh bg bace n jadikan kenangan aku tu sntiasa hidup jek.hehehe..pandai erk berkate2 lak.. ;) Aku gak ske wat sajak,huahua.. jiwang siot tp apekan daye da byk idea ke arah tu..so ble da wat sajak kire tu r jadi lirik lagu..aku ske wat lagu gak tp xdela best mane..pendengar nye kompem adik aku, jd mgsa keadaan..hihi..ape g erk,hah ade gakla gatai2 tgn tulis short novel,tp sumenye syok sendiri jek,aku tulis aku la yang bace..ade 1 lg lom siap sbb aku xtaw nak kelentong cite tu jadi cam mane da..klu de idea bg2 r ckit yea..


Itu 1 hobby r kre,klu dlm kelas lak,ble lec tu membusan kan..aku ske wat note..kononnye cam tekun jek dgr lecturer tu b'ckp padahal sebaliknya..ni ar nota ringkas aku tem aku busan..


Mmg ar burok sebab aku tak pandai melukis pon even penah mng suatu ketika dahulu..Isk nota ni mmg slalu aku wat la..yang lain aku mls pdnla aku skrg kureng dlm kelas ni la antara sbb nye..hehe ;p



Klu kat umh plak ble busan ske p lepak kedai mamak,minum teh ais..mkn slalunye tak sgt sbb iyela sengkek aku ni..hahaha..klu da busan tgk muke mamak tu,aku n mmbe aku ske p cari tasik2..seronok duk tasik ni tambah2 klu ade ikan,leh kasi ikan mkn pree..tasik mane2 je kitorg g sbb iyela cam tenang jek duk kt tepi tasik ni...ni gambo tasik kat seremban 2..







Tgkla ikan tu tunggu jek makanan free,tp ikan2 kat cni mmg murah rezeki sbbnye semua yg dtg kompem kasi dorg makan..ala2 parti gakla ikan2,kure2 kat cni..cayalahhhhhhh

Itu baru ckit,ade lagi hobby busan aku ni ape yek, hah karaoke..bukanla sedap pon suare ni, tapi nyanyi ni cam slh 1 care ilangkan busan n tensen..tapi karaole yg ttutupla..yang open nye maunye kene baling ngn penonton kot..byk la wit n mase aku abeh di dalam kotak karaoke itu..skali pergi da brape byk lagu kalah artis wat konsert..hakhakhak..tp apekan daye xde hobby yang lain da..

Okla ini dulu ar cite busan aku..korg bace pon kompem bosan sbb aku smmgnye amat membosankan..huahuahua ;p nanti klu aku ade cite yang xbest,aku msukkan kt cni ye.klu korg de idea cam ne la nk ilngkan busan,sile2 r gtaw sket..mnela taw menarik..;)

ukey..salammmmm

~Nani3~

New Blog Again

Assalamualaikum...

Yeah im back to blogger ni..dulu aku da ade akaun tapi iyela kan cam busan2 aku delete than aku wat blog lain,blog tu biar la mnjadi rahsia coz da expired pon..tu la kene wat semula blog ni..

Ni just intronye,aku pon kureng2 pandai sgt nak wat blog tapi bab nak cite mmg byk coz ye r aku ske menaip ape yang aku rase.Kdg2 dgn care cam ni la wat aku release aku nye probs..

So to da readers,hope enjoy reading ma article walopon busan ke ape,if cam leh ambik yg positif sile ikut,if nmpak cam byk negatif wat sbg pengajaran n ingatan utk diri kite sendiri..

Ok so, i will use this blog start from now..If terjiwang ke,terlebey emosional ke,tersengal ke itu sume diri aku..

Ok..salam untuk semua SELAMAT BERPUASE..

~NANI3~