Friday, June 21, 2013

The middle 2013

Hola dear blog ku...

Tahun 2013 sudah masuk bulan June dan hampir ke penghujungnya. Tapi ini adalah first entry aku untuk this year.. Nampak tak? Busy rupanya bila dah kerja. Amekkk kau..hehehe..

Banyak benda terjadi dalam tahun ini gembira, sedih, tension, semuanya lengkap tapi tak sempat untuk aku meluahkan dalam blog ni. Selalunya, semua benda akan tercatat disini. So, harini aku akan cuba update serba sikit even sepanjang 6 bulan pertama tahun 2013.

Lets check it out!

Bulan January
Aku mula training di Malaysia Airport. Tempat practical lama aku yang memang banyak memori. Aku suka environment tempat kerja dan paling penting, dekat dengan rumah. Kerja macam biasa, tension + penat memang ada. Tapi alhamdulilah, aku dikurniakan kawan-kawan yang sangat best dan supportive. Boleh kata sekepala jugak cuma aku je yang agak pendiam. I know that.Sebab kawan-kawan ni lah, aku excited nak pergi kerja dan nak tunggu waktu rest, so kitorg boleh kesana-kesini mencari makan..Next...


Pstttt, bulan January jugak aku happy dapat tengok artis-artis korea datang ke Malaysia untuk event Samsung Galaxy Disc Award. Antara yang ada, T-ARA, KARA, G-D,MISS A, SISTA & a lots. Tak dapat nak recall sebab ramai sangat.. So awesome. sekarang baru aku dapat update event ni. Seriously dorg sangat cantik...
Samsung Galaxy Golden Disc Award

February
What so special? Oh of course sebab im still alive. Perkara biasa yang rutin org lain lakukan. Kerja dan balik kerja. No activities. Setakat keluar tengok wayang  jek untuk release tension. Kerja makin banyak dan dah mula masuk dalam zone tension tahap pertama. Baru aku sedar bukan senang bila kerja. Masa dah makin limited. So, appreciate lah parents kita yang kerja selama ini membesarkan kita.

Mac - April
Yuhuuu, hari silih berganti. Bulan berganti bulan, banyak interview yang aku attend tapi belum membuahkan hasil. Oh, ye aku agak cerewet mencari kerja. Itu ini tak boleh dan akibatnya sampai sekaranglah masih mencari kerja yang boleh menjamin hidup aku untuk masa depan. Ohhh really hard. I dont like interview. Just ambik laaa kerja & you will know, i can do it !

Haa..bulan April jugak aku berkesempatan ke Kota Kinabalu. Impian sekian lama terlaksana. Dah lama aku plan nak pergi ke KK, Sabah ni tapi tak berpeluang. What can I say, Sabah is beautiful place & superb. I will come back one day. Teruja tengok Gunung Kinabalu yang sangat tinggi bagi aku. Al-maklumlah sebelum ni tengok gunung & bukit yang rendah saja. Sekali, tengok Gunung Kinabalu depan mata. Amazing..

Gunung Kinabalu di belakang kami

Bersnokling beramai-ramai

May
This month agak menarik sebab dapat balik Kedah untuk majlis pertunangan abang aku. Seperti biasa, hantaran aku lah yang akan buat. Susah mengubah hantaran sebab aku tak la ada kepakaran. Just buat apa yang termampu untuk bagi hasil yang terbaik untuk abang aku. At last, memang ramai puji dengan hantaran yang bertemakan purple putih. TQ.

June
Ermm, bercakap tetntang kerja, buat aku jadi super tension. Dah masuk dalam zone dangerous. Rasa macam boleh ke aku tahan untuk jangka masa panjang untuk bekerja? Macamana la orang yang kerja berpuluh tahun buat kerja yang sama. Tak stress ke. Aku baru kejap je, dah complain itu ini. Tak bagus sebenarnya, tapi apakan daya. Aku manusia biasa yang punya kelemahan.

Bulan June jugak buat aku happy sebab Kim Jong Kook from Running Man datang ke Malaysia untuk first showcase. Dah lama aku nantikan saat untuk tengok depan mata ahli running man ni. Wow, angau sekejap dengan Sparta Kim Jong Kook. Bulan september ni, kalau tak ada halangan, aku akan catch Running Man yang dijangka hadir untuk sesi bertemu peminat. Yeahh, i am one of RM fans.

Kim Jong Kook showcase

Itu saja update from January until June. Aku harap bulan depan akan jadi lebih baik dari yang sebelum ini.Tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan, jadi sama-samalah kita membetulkan apa yang kita rasa kurang sebelum ni. Itu sahaja for tonite.

Thanks blog cuz still alive for me..

Sunday, December 16, 2012

The Hobbit Unexpected Journey 2012

Haiii... Aloha semua! Jeng jeng..Update terbaru! I already watched The Hobbit Unexpected Journey.. Review sikit lah yea...

The Hobbit yang cute (google image)

The Hobbit ini mengisahkan pengembaraan beberapa orang Hobbit (si kerdil) untuk menuntut bela tempat tinggal mereka yang telah di ambil oleh seekor naga jahat pada suatu ketika dahulu. Dalam pengembaraan ni, mereka telah melalui pelbagai dugaan dan cabaran sebelum tiba di sebuah gunung milik mereka suatu ketika dahulu yang di panggil The Lonely Mount.

Sebenarnya The Hobbit ni adalah antara sequal The Lord of The Rings(LOTR)..Kiranya ini adalah cerita sebelum LOTR. Sambungannya The Hobbit adalah LOTR if Im not mistaken.hehe..

Ada Gandalf, Hobbit dan kaum Elve tu..Lupa sudah namanya sebab aku bukan lah pengikut setia LOTR.heeehe..Haaa satu lagi sapa yang suka duduk dalam panggung lama-lama bolehla menonton The Hobbit sebab durasinya agak panjang lebih kurang 3jam..

Seperti biasa, apa yang boleh di puji mestilah mengenai teknologi yang digunakan. I love it. Hope Malaysia will come out with this type of movie. Sangat adventure dan sesuatu yang tidak mudah :)

So nak tau apa jadi pada sekawan Hobbit ni ? Silalah ke panggung yang berdekatan. Aku rate kan cerita ni 3 bintang sebab ada sikit mengecewakan aku...Jangan marah yek kawan-kawan.

Love ya & See ya~~

Wednesday, December 12, 2012

Wedding , Engagement here & there

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Banyak betul jemputan kahwin sejak akhir-akhir ni. Tiap weekend confirm tak ada aktiviti lain selain, menghadiri perkahwinan kenalan. Wahh bila tengok orang kawen mula terfikir bila masa aku nanti, apa tema majlis..hahaha..Nak makan apa, pelamin macamana.. Ambik ilham la kira bila pegi wedding kwn-kwn ni, tgok apa yang patut.hehee

Oh kalau tanya aku mestila lambat lagi. Kerja pun kemana hala ini kan nak fikir pasal kawen, memang belum lah. Tapi apa yang aku nampak sekarang, majlis perkahwinan tak ada 1 pun yang simple. Semuanya wow tahap artis gituu..hehe..Pelamin mau tak mau 3 panel atleast.. Kad kahwin mmg bukan harga 30 sen la..Tak tau la berapa yang dorang habiskan untuk majlis tu..

So, bila difikir-fikirkan balik, memang kena menabung dalam jangka masa yang panjang sikit lah untuk memastikan dapat buat satu majlis yang meninggalkan memori yang indah buat kita & pasangan.huhu..Statement PANAS!! :)

Apa-apa pun happy tengok kawan-kawan yang bertunang & dah berkahwin. Nanti ramai-ramai upload gambar anak pula..hehe..So cute..Satu-satu perjalanan hidup kita dapat lihat & semoga semuanya dapat hidup bahagia hingga ke akhir hayat.Amin~

For me, semoga dipermudahkan hubungan kali ini. Amin~~

Sunday, December 9, 2012

My Graduation Day - Degree

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Holaaa everybody! Happy happy happy day! At last hari aku bergraduasi telah pun selesai. Alhamdullillah segala penat lelah semasa belajar telah terlaksana. Thanks to Allah who gives me strength to complete my degree. Syukur~

Jutaan terima kasih tak terhingga kepada mak & ayah yang banyak berhabis duit belanja dan tenaga untuk memastikan anak-anak dapat segulung ijazah yang mungkin tidak dapat mereka miliki suatu ketika dahulu. Inilah hadiah paling bernilai yang boleh diberikan kepada mereka.

Konvokesyen kali ni sangat best sebab tiada apa yang menyerabutkan kepala aku dan tak ada apa yang menyakitkan hati walaupun ada kekurangan dari aspek kemeriahan, but still OK. Semua happy je. Thanks to Nabila & Zizi yang datang meraikan hari bermakna ini. Dapat jugak bunga.yeaa! Love it~~

Actually, aku sangat nervous nak terima scroll haritu..Takut tergelincir lah, takut topi jatuh la..Everything makes me nervous. Tapi, akhirnya settle dengan jayanya.hehe. Lets check it out a few pictures during this convocation day.

 Ayah & Mak yang datang meraikan kejayaan ni... TQ

Me with my sister Nabila 

 Akhirnya kami berdua tamat belajar sebagai pelajar ijazah... Nani & Zati~~

Love @ Putrajaya 

Depan Dewan Agong Tuanku Cancelor: Dewan yang bersejarah bagi pelajar UiTM. 
Uitm di hatiku~

Thats all guys! Congrates to myself. Segala kesakitan kini telah berbayar. Bonus akan tiba jika teruskan usaha~ Good luck Nanie~

Saturday, December 1, 2012

Masak-masak

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan pembaca blog :)

Hari ni dah masuk bulan December untuk tahun 2012. Tak lama je lagi nak masuk tahun baru kan.Masa berlalu sungguh pantas. So, welcome December goodbye November!~

Permulaan bulan December ni aku sangat rajin.hehe.Puji diri sendiri je lah, tak ada orang nak puji kan.hehe. Kenapa aku rajin? Tak ada reason yang specific, tapi aku rajin MEMASAK je.. Ni semua pengaruh Masterchef la yang membuatkan aku giat mencuba resepi-resepi baru.

Sebut saja apa yang terasa nak makan, google dalam internet resepinya, beli barang dan masak.Simple kan...huhu.. Tapi tak la semua yang aku buat menjadi. It's OK, at least try the best.

Jom tengok apa yang aku masak hari ni.Lets check it out!~~

Ok ni adalah LASAGNA. Dah lama aku nak buat dan hari ni baru berkesempatan. Selalu pergi Alamanda , makan test food Lasagna ni. hehe.Suka hati je!

Lasagna yang sedang di bakar dalam oven. Macam ni lah rupanya... 

Lasagna yang sudah di potong. Yummy! Very cheesy! Boleh tahan lah rasanya walaupun baru pertama kali buat ni.

Selain tu, aku dah lama jugak mengidam nak buat Portuguese Egg Tart sendiri so, harini lah segalanya terlaksana. Macam mana rupa? Jom tengok...

 Egg Tart yang telah siap dibakar...

Rasanya boleh diterima. Cuma aku tak pandai sangat nak buat puff pastry. Next time nak belajar lagi. Mana tau boleh jadi punca rezki nanti.

Lepas ni aku nak cuba resepi lain pula & will update soon! Yummy yummy food makes me become fatty.haaaaa.. Tunggu apa jadi seterusnya ya! Pen off now~~~

Friday, November 30, 2012

It's My Turn!!!

As-salam & hai everybody!

It's my turn!! what? Ohh benda ni aku dah tunggu sekian lama, lebih kurang 2 tahun setengah untuk dapat iaitu... SEGULUNG  IJAZAH.. segulung je pun...

Walaupun hanya segulung tapi ia sangat bermakna untuk aku sebab banyak perkara dah aku tempuh untuk dapat segulung ijazah ni. Jatuh bangun semua terkandung dalam segulung ijazah ni. Penuh air mata, suka dan duka. Thanks all, family, friends, love, & lecturers.

I'm proud with myself! Wait 5 December! I'll make sure I'm happy on that day. It will not be the same as Diploma time..

Jubah untuk konvo pun dah ambik so just tunggu hari untuk terima scroll je lah. Now belum ada picture yang berjaya di capture! 5 December 2012 pasti ada untuk tatapan dan kenangan anak cucu.

Masa sekolah rendah dulu selalu buat karangan nak masuk menara gading. Kira dah terlaksan impian kanak-kanak ku untuk hadiahkan segulung ijazah ni untuk both of my parents & family.

Ada lagi cita-cita belum terlaksana iaitu untuk dapat kerja yang tetap dan stabil! Aku akan berusaha ke arah tu. Ini saja buat masa sekarang. Will update soon! Taata~~

Tuesday, November 27, 2012

2nd Time : Twilight Breaking Dawn Part 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua yang singgah ke blog ni~~~ :)

Hah kan aku dah cakap dalam previous entry yang aku akan tengok Twilight buat kali ke dua telah terlaksana. Hmmm bukan sebab aku ni penggemar Twilight tetapi sebab memenuhi permintaan orang yang nak ajak tengok movie ni. So, ikutkan aje.

Kali ni dapat tengok dengan selesa sebab seat belakang sekali dan screen yang super marvelous.hehee. Dapat lah catch up a few scene yang termiss masa tengok for the first time. :) Lagi pun kali kedua ni, 2D version , gambar lebih jelas le bezanya.hehe

Nak puji extravanganza pun tak boleh jugak sebab bagi aku ceritanya boleh di layan cuma, if you are not Twilight Fans, you'll become me.. Banyak persoalan yang berada di minda.heheeee.

Suka tengok muka Kristen Stewart yang lovely tu. Filem Snow White & Huntsman yang dia berlakon sebelum ni pun not bad. Good luck Kristen!

 Kristen Stewart

So thats all~ tunggu review HOBBIT pulak lepas ni ye. Movie yang akan aku catch up after this.hehee :)